Waarom Vlees een Superfood is
Is het carnivoor dieet gezond? Kun je wel overleven op alleen maar vlees? Heb je geen fruit nodig?
Dit zijn de typische vragen die opborrelen wanneer iemand voor het eerst over het carnivoor dieet hoort.
En dat is ook niet zo gek. Het zit bij velen nog diep ingebeiteld dat je per se groente en fruit moet eten om aan cruciale vitaminen en mineralen te kunnen komen.
Maar niets is minder waar.
Vlees is een absolute superfood.
Niet voor niets hebben vele culturen en volksstammen door de duizenden jaren heen en over de gehele wereld vlees als bijzondere bron van voedsel erkent. Inheemse volkeren offerden het vlees van dieren aan hun goden door het te verbranden.
Groepen jagerverzamelaars waren elke dag uren onderweg om te jagen op vlees, ondanks dat ze waren omringd met verschillende eetbare plantaardige opties. De natuurlijke drang naar vlees is altijd aanwezig geweest. Tienduizenden jaren geleden en nu nog steeds.
Rijkdom werd door de geschiedenis heen vaak afgeleid van de hoeveelheid vee waar iemand de beschikking over had. Vlees was een luxeproduct. De rijken hadden er beschikking over, armeren moest het met kleine hoeveelheden doen.
De vraag is natuurlijk…
Waarom heeft vlees altijd al zo’n prominente plaats ingenomen in de culturen over de gehele wereld?
Dit komt omdat vlees de beste manier is om het menselijk lichaam en het leven te ondersteunen. Het vormt een van onze meest primitieve behoeften.
Vlees bevat verschillende unieke stoffen die je (bijna) alleen in dierlijke producten aantreft. Tot deze stoffen behoren carnitine, carnosine, creatine, taurine, retinol en de vitamine B12, D3 en K2.
Het staat buiten kijf dat deze voedingsstoffen talloze gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Ze zijn cruciaal voor een optimale gezondheid.
Carnosine
Carnosine is een zogenaamd dipeptide molecule. Dit betekent dat het bestaat uit twee aminozuren (beta-alanine & histidine).
Zeker met betrekking tot longevity en gezondheid op de lange termijn is carnosine een welkome voedingsstof. Het is namelijk gespecialiseerd in het tegengaan van glycatie.
Glycatie is het proces waarbij suikers zich binden aan eiwitten. Het is één van de belangrijkste verouderingsprocessen in het lichaam. Glycatie leidt daarbij tot AGE (Advanced Glycation End Products).
Dit proces van glycatie lijkt een rol te spelen bij de ontwikkeling van ouderdomsaandoeningen zoals Alzheimer en atherosclerose (aderverkalking). Daarnaast is het een belangrijke antioxidant die vrije radicalen neutraliseert.
Doordat carnosine glycatie tegengaat en daarnaast vrije radicalen neutraliseert wordt het beschouwd als één van de belangrijkste anti-aging moleculen. En uit onderzoek is gebleken dat personen die vlees eten een significant grote hoeveelheid carnosine met zich meedragen in hun spieren, dan mensen die een vegetarische/veganistische lifestyle nastreven.
Carnitine
Evenals carnosine is carnitine een depiptide, bestaande uit de aminozuren lysine en methionine.
Carnitine speelt een belangrijke rol bij energiemetabolisme. Het is namelijk nodig om vetzuren in de mitochondria van cellen te krijgen, zodat de vetzuren kunnen worden gebruikt als brandstof.
Voor mentale en fysieke energie is carnitine dus van groot belang.
Uit onderzoek is gebleken dat vleeseters een hogere inname van carnitine kennen dan vegetariërs.
Creatine
Creatine speelt een belangrijke rol bij herhaalde, kort durende inspanningen met een hoge intensiteit. Het heeft de naam voor een toename van explosiviteit, kracht, uithoudingsvermogen en spiermassa te zorgen. Je lichaam maakt zelf creatine aan, en daarnaast komt de stof vooral in vlees en vis voor.
Je kunt het dus met name uit dierlijke voeding halen.
Onderzoek wijst dan ook uit dat vegetariërs en veganisten over beduidend minder creatine beschikken.
Taurine
Taurine is soort aminozuur dat voornamelijk – je raadt het waarschijnlijk al – in dierlijke voedselbronnen voorkomt.
Denk hierbij aan
- Tonijn
- Octopus
- Inktvis
- Schaaldieren (St. Jakobsschelpen in het bijzonder)
- Kalkoen
- Kip
- Rundvlees
Tonijn is een goede bron van taurine
Taurine draagt op verschillende manieren bij aan een goede gezondheid.
Het speelt onder andere een rol bij:
- Het behoud van een goede hydratatie en elektrolytenbalans in de cellen
- De vorming van gal, dat belangrijk is voor de spijsvertering
- Ondersteuning van je zenuwstelsel en ogen
- Regulatie van je immuunsyssteem
- Werking als antioxidant
- Werkt net als carnosine tegen glycatie
Taurine is geen essentieel aminozuur. Mensen kunnen het dus zelf aanmaken. Maar het is gebleken dat vegetariërs over minder taurine beschikken dan personen die wel vlees eten.
Zink
Zink is een voedingsstof die je lichaam niet uit zichzelf aanmaakt. Het is een mineraal dat je uit voeding binnen moet krijgen.
Het is betrokken bij verschillende processen in het lichaam, zoals:
- Genexpressie
- Immuunfunctie
- Aanmaak van eiwitten
- Aanmaak van DNA
- Wondgenezing
- Ontwikkeling van geslachtshormonen
Zink is niet uitsluitend te vinden in vlees. Het is echter wel het geval dat de zink die in vlees zit beter opneembaar is door het lichaam. Dit komt o.a. doordat planten fytaat bevatten, een stofje dat de absorptie van zink dwarszit.
Zoals bij de andere nutriënten op deze pagina is het dus gangbaar dat de meeste vegetariërs/veganisten een lagere zinkstatus zullen hebben.
Vitamine B12
Vitamine B12, ook wel bekend als cobalamine, wordt uitsluitend in dierlijke producten aangetroffen. Het is niet verwonderlijk dat mensen die geen dierlijke producten eten wordt aangeraden om een B-12 supplement te gebruiken.
Diverse onderzoeken ondersteunen dit advies.
Tot ongeveer 62% van de zwangere vegan vrouwen blijkt een B-12 tekort te hebben, 86% van vegan kinderen blijkt een tekort aan Vitamine B-12 te hebben en maar liefst 90% van de vegan ouderen blijkt deze vitamine tekort te komen. Op termijn kan dit (ernstige) consequenties hebben voor de gezondheid.
Een vitamine B-12 tekort kan het zenuwstelsel aantasten. Het wordt dan ook in verband gebracht met verschillende neurologische aandoeningen zoals dementie en depressie.
Beste Dennis,
Ik ben geboren met astma en eczeem en veel allergieën waar er gelukkig de meeste weg van zijn. Maar helaas ondervind ik steeds meer problemen met mijn astma medicijn onder andere: vlagen van extreme duizeligheid, droge lippen die blijven vervellen, droge huid ect. Ik heb ik al een paar andere astma medicijnen heb geprobeerd die toch altijd een aantal nieuwe problemen brengen sommige erger dan andere.
Ik heb geprobeerd om van het astma medicijn af te komen maar dit is mij helaas niet gelukt met mijn normale dieet.
Ik geloof absoluut dat het carnivoor dieet mij potentieel hiermee zou kunnen helpen al dan niet het volledige probleem kan fixen. Ik heb hier veel voorbeelden van gezien van mensen met bepaalde auto-immuun ziektes en allergieën die bij het carnivoor dieet extreem veel baat hebben al dan niet de problemen volledig oplossen. Echter is het volgens mij heel duur om dit dieet te blijven volgen.
Heb jij tips voor de kosten van het dieet reëel te houden en zo laag mogelijk? Misschien bepaalde type vlees van bepaalde winkels die goedkoop zijn en nog steeds goed te eten zijn? (Het liefst zo gedetailleerd mogelijk) Ik zou heel graag dit dieet beginnen en mijn lichaam verbeteren dus alle tips zijn welkom!
Hoi Richard,
Het klopt inderdaad wat je zegt. Er zijn tal van voorbeelden van mensen die hun autoimmuungerelateerde huidproblemen drastich hebben weten te verminderen met behulp van een koolhydraatarme of carnivoor eetwijze.
Je zou kunnen overwegen om bijvoorbeeld bij Beimer Premium vlees te bestellen (beimerpremium.nl) Dat vlees is doorgaans van prima kwaliteit. Of bij Clara (clara.nl).
Wat ik zelf regelmatig doe is op de Bonusaanbiedingen letten bij de Albert Heijn, of ik koop diverse vleesproducten met een 35% sticker (korte THT) en gooi ze bij thuiskomst direct in de vriezer. Zo heb ik altijd relatief voordelig vlees in huis.
Ik hoop je hiermee wat bruikbare adviezen te hebben gegeven Richard. Als je nog vragen hebt, laat het me vooral weten!
Net begonnen met carnivoor dieet. Kan iemandd een merk electrolyten supplement aanraden?
Hoi Sergej,
Bedankt voor je berichtje.
Zojuist heb ik een artikel gepubliceerd met daarin mijn aanbevolen elektrolytensupplement.
Lees hier het artikel: Elektrolyten en Het Carnivoor Dieet