5 Tips om te beginnen met het Carnivoor Dieet

De stap naar een carnivoor dieet kan een flinke verandering zijn als je een standaard Westers dieet gewend bent met brood, suikers, fruit, groenten en peulvruchten.

Dus hoe maak je de “switch”?

In dit artikel geef ik je 5 tips om op een soepele manier het carnivoor dieet te starten.

1. Begin stap voor stap. Dag voor dag.

Wanneer de beslissing neemt om meer vlees te introduceren in je dagelijkse voeding , terwijl je fruit, groenten en granen afbouwt, besef dan dat dit niet een acute lifestyle verandering hoeft te zijn.

Take it easy!

Er is geen carnivoor comité dat over je nek meegluurt of je wel ELKE maaltijd vlees, vis of eieren nuttigt. Gun jezelf de tijd om deze verandering door te voeren in je leven. Het is niet perse nodig om van de ene op de andere dag een 100% carnivoor te worden.

 

2. Geniet van het proces

Deze tip sluit uiteraard aan op de eerste tip. Als je een nieuwe eetwijze introduceert, zorg er dan voor dat je ervan geniet.

Verdiep jezelf kooktechnieken om op een smakelijke wijze jouw vlees te bereiden. Het eten van (rauwe) runderlever of ander orgaanvlees is misschien niet de beste keuze om je carnivoor eetwijze mee te starten.

Gun jezelf een lekkere grasgevoerde ribeye steak. Investeer in een fatsoenlijke barbecue. Maak het jezelf makkelijk en smakelijk!

 

3. Eet genoeg

Natuurlijk, er zitten gezondheidsvoordelen aan vasten. Maar wanneer je begint aan een carnivoor dieet is het wellicht niet het juiste moment om intermittent fasting toe te passen.

Juist wanneer je lichaam moeten wennen aan een nieuwe eetwijze is het cruciaal dat je genoeg eet. Doe je dat niet, dan ben je sneller geneigd om te grijpen naar voeding die je gewend bent.

Een gebrek aan energie kan er voor zorgen dat je bijvoorbeeld tóch weer grijpt naar je vertrouwde boterham met hagelslag of bord cornflakes… om maar een paar ongezonde voorbeelden te noemen.

Maak de switch naar een carnivore eetwijze comfortabel en eet genoeg.

4. Vergelijk jezelf niet met anderen

Het is een beetje een dooddoener… maar ieder persoon steekt anders in elkaar. Ieder persoon kent zogezegd een fysiologie die anders in elkaar steekt.

Iemand die bijvoorbeeld een koolhydraatarm / keto dieet volgt zal makkelijker de aanpassing maken naar een carnivoor dieet. Maar iemand die gewend is om veel suikers te nuttigen zal het mogelijk lastiger hebben.

Iedereen kent dus een ander “startpunt” bij aanvang van een carnivoor dieet. Daarom is het ook niet zinnig om je eigen resultaten te vergelijken met die van een ander. Uiteindelijk draait het ook om jouw eigen ervaring en jouw eigen weg naar een optimale gezondheid.

5. Je eet voor jezelf

Dit klinkt als een open deur. Natuurlijk eet je voor jezelf. Maar het is goed om dit bij jezelf in te prenten. Want de kans zit er natuurlijk in dat je commentaar gaat krijgen van anderen die niet begrijpen dat je uitsluitend vlees eet.

Je zult commentaar krijgen van mensen die twijfels hebben bij de “diervriendelijkheid” van je dieet. Je zult commentaar krijgen van mensen die nog steeds denken dat verzadigde vetten je bloedvaten laten dichtslibben. Dat je zonder fruit niet kan overleven en dat je schurft krijgt als je geen fruit eet. Dit zijn misvattingen.

Weet dat je jouw eigen pad naar optimale gezondheid volgt. En laat je niet van de wijsbrengen door mensen die vinden dat je per se cornflakes of havermout aan het ontbijt hoort te eten.

 

 

Heb jij nog tips die toegevoegd kunnen worden in dit rijtje?

Laat het weten in een reactie onder dit artikel!

Categories: Gezondheid

10 Responses

  • Hoi hoii,
    Wij willen als gezin beginnen met het carnivoren dieet. We gaan wel rustig aan beginnen want denk niet dat ik me kinderen van 3 en 5 met een biefstuk of kippenpoot naar school kan sturen en moeten even kijken wat het kost allemaal natuurlijk. Hoe doe je dat met kinderen, is het überhaupt wel mogelijk voor ze om dit dieet te volgen?
    En mijn zoontje heeft koemelkallergie dus voor het vlees bakken kan ik geen echte boter gebruiken, wat zou ik dan wel kunnen gebruiken? Alvast bedankt.

    Groetjes Bonnie

    • Hoi Bonnie,

      Sorry voor de late respons.

      Ben je inmiddels al begonnen met het carnivoor dieet?

      Je zou voor het bakken en braden bijvoorbeeld ook ossenwit kunnen gebruiken.

      Over het betrekken van je kinderen bij de carnivoor leefstijl hebben Dr. Paul Saladino en Dr. Shawn Baker een mooie video opgenomen:

      https://m.youtube.com/watch?v=mEFh7Tq0FEk

  • Op internet kun je biologisch gras gevoerd vlees kopen. Ook van Schotse hooglander in mijn ogen billijk geprijsd en dat komt omdat het bevroren wordt geleverd, dus hebben ze geen bederf verliezen.
    Maar ook Dudok varkensvlees van varkens die altijd buiten lopen en een belangrijke bron voor vetten zijn. Het heet ‘ de Woeste Grond ‘
    Lekker makkelijk wordt aan de deur geleverd en in een keer voor weken vlees in huis.

    • Hey Bren,

      Bedankt voor je bericht.

      Klopt helemaal! Tegenwoordig hebben ze bij Crips (die online supermarkt) ook een aanbod van grasgevoerd gehakt van Nederlandse bodem tegen een schappelijke prijs.

      Zelf ben ik ook fan van De Woeste Grond en Zorgnatuur.nl.

  • Goedenavond,

    Ik ben nu 1 maand bezig met het lions dieet. Ik eet vlees, ossewit, kokosolie en rundvet. Dit wil ik nog een maand volhouden

    Echter worstel ik met de vetten. Ik kan niet teveel ossewit, kokosolie of rundvet eten. (dus te weinig energie) en word helemaal misselijk als het vloeibaar is.

    Heeft iemand tips voor andere vetten (zonder eiwitten) en het liefst niet vloeibaar.

    Ps: heb koemelk allergie.

    Bedankt!!

    Ruud

    • Hey Ruud,

      Welke soorten vlees eet je? Je kunt kijken of je kunt kiezen voor vettere stukken vlees (rib-eye in plaats van biefstuk bijvoorbeeld).

      Groetjes,
      Dennis

  • Hoi! Off-topic: Ik vind het jammer dat met deze domeinnaam, deze site niet werkt naar behoren. Ik kan nergens op een “home knop” klikken en de zijkant van de menubalk ik leeg.

    Nu carnivoor ook in nederland steeds populairder word en deze domeinnaam toch echt het beste is zou ik het fijn vinden als er wellicht wat meer aandacht aan word gegeven 🙂 Mocht je hulp nodig hebben omtrent een goede website heb ik wel connecties haha. Wilde ik even kwijt!

    • Hoi Mariska,

      Bedankt voor de feedback!

      Ik hoop al een hele poos geen aanpassingen meer gedaan aan carnivoordieet.nl.

      Nu ik weer eens ingelogd ben op de WordPress omgeving zie ik dat ik ook een 16-tal plugins moet updaten, etc.

      Maar ik ben wel voornemens om in de komende maanden de website wat gebruiksvriendelijker te maken. Hier en daar moeten ook wat losse eindjes aan elkaar geknoopt worden haha. Komt goed!

      Groetjes,
      Dennis

X